KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Orografikus felhők


Általában hegyek által kényszerített feláramlások, azaz orografikus emelés hozza létre, és a légáramlást zavaró akadályok befolyásolják legnagyobb mértékben az orografikus felhők megjelenését, alakját, formáját. Felhőtípusai: Zászlófelhő, Taréjfelhő, Sapkafelhő, Főnfelhő, Rotorfelhő.

FŐNFAL: A meleg és száraz bukószél, azaz a főn hozza létre. A meleg, száraz levegő a hegygerinc mentén képződik, ennek felhőoszlató hatása van. A nedves, felhős szélnek kitett oldal határozottan elkülönül a szélcsendes, felhőmentes oldaltól. Ez a konturos elkülönülés adja meg a főnfal jellegzetességét.



LENTICULARIS (lencsefelhő): Orografikus felhő, mely jellemző a cirrocumulus, altocumulus és stratocumulus felhőkre. Időnként a hegyi hullámok eljutnak a sík vidékek főlé, így az Alföldön is megfigyelhető ez a típus. Megjelenése: középen vastagodó formát mutat, lencsealakú, alacsonyabb szinten színük sötét, középmagas szinten szélük fehér, közepük szürkés. Szélükön gyakran gyöngyházfényű színeződést lehet észlelni.
Nemzetközi jele: len.

Cirrocumulus lenticularis (Cc len)

Cirrocumulus lenticularis



Altocumulus lenticularis (Ac len)

Altocumulus lenticularis

Altocumulus lenticularis



Stratocumulus lenticularis (Sc len)

Stratocumulus lenticularis



Vissza a Főoldalra