KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Transzformálódott felhők


Eredetileg más felhőfajtából képződött. Nevük meghatározásában jelentős szerepe van az anyafelhőnek. Megnevezésük: a meghatározott új faj neve és az anyafelhő (korábbi, eredeti felhő) genitus toldalékkal kiegészített neve együttesen. Kivételek: a stratus, cirrostratus és cirrus nem alakul át, míg a cirrocumulus kizárólag csak közvetlenül alakul ki. Például: Altocumulus cumulogenitus (Ac cugen).

A felhőfaj transzformáció útján képződik, mégpedig nem közvetlenül, hanem cumulusból. Ezért a neve: CUMULOGENITUS. A cumulus: altocumulus (AC CUGEN), nimbostratus (NS CUGEN), stratocumulus (SC CUGEN), stratus (ST CUGEN) és cumulonimbus (CB CUGEN) felhővé transzformálódhat.
Jele: cugen.

Altocumulus cumulogenitus (Ac cugen)

Altocumulus cumulogenitusStratocumulus cumulogenitus (Sc cugen)

Stratocumulus cumulogenitusStratocumulus stratiformis cumulogenitus (Sc str cugen)

Stratocumulus stratiformis cumulogenitusStratocumulus stratiformis opacus cumulogenitus (Sc str op cugen)

Stratocumulus stratiformis opacus cumulogenitusA felhőfaj transzformáció útján képződik, mégpedig nem közvetlenül, hanem cumulonimbusból. Ezért a neve: CUMULONIMBOGENITUS. A cumulonibus: cirrus (CI CBGEN), cirrostratus (CS CBGEN), altocumulus (AC CBGEN), altostartus (AS CBGEN), nimbostartus (NS CBGEN), stratocumulus (SC CBGEN), és stratus (ST CBGEN) felhővé transzformálódhat.
Jele: cbgen.

Cirrus cumulonimbogenitus (Ci cbgen)

Cirrus cumulonimbogenitusCirrostratus cumulonimbogenitus (Cs cbgen)

Cirrostratus cumulonimbogenitusAltocumulus cumulonimbogenitus (Ac cbgen)

Altocumulus cumulonimbogenitusAltostratus cumulonimbogenitus (As cbgen)

Altostratus cumulonimbogenitusStratocumulus cumulonimbogenitus (Sc cbgen)

Stratocumulus cumulonimbogenitusA felhőfaj transzformáció útján képződik, mégpedig nem közvetlenül, hanem cirrocumulusból. Ezért a neve: CIRROCUMULOGENITUS. A cirrocumulus: cirrus (CI CCGEN) és cirrostratus (CS CCGEN) felhővé transzformálódhat.
Jele: ccgen.

Cirrus floccus cirrocumulogenitus (Ci flo ccgen)

Cirrus floccus cirrocumulogenitusA felhőfaj transzformáció útján képződik, mégpedig nem közvetlenül, hanem altostratusból. Ezért a neve: ALTOSTRATOGENITUS. Az altostratus: stratocumulus (SC ASGEN) és cumulonimbus (CB ASGEN) felhővé transzformálódhat.
Jele: asgen.

A felhőfaj transzformáció útján képződik, mégpedig nem közvetlenül, hanem stratocumulusból. Ezért a neve: STRATOCUMULOGENITUS. A stratocumulus felhő cumulus (CU SCGEN) és cumulonimbus (CB SCGEN) felhővé transzformálódik.
Jele: scgen.

Vissza a Főoldalra