KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Kísérőfelhők


A felhő törzséhez kapcsolódó vagy különálló másodlagos felhőalakzat, mely a fő felhő fejlődése során alakul ki. Egyidejüleg több kisérőfelhő is tartozhat egy adott felhőfajhoz.

PANNUS: Kísérőfelhő, mely a cumulonimbus, cumulus, nimbrostratus és altostratus felhőkre jellemző. Ezekhez kapcsolódva vagy alattuk helyezkedik el. Megjelenése: folytonos rétegben vagy felhőfoszlányban.
Jel: pan.

Altostratus pannus (As pan)

Altostratus pannusNimbostratus pannus (Ns pan)

Nimbostratus pannusCumulus pannus (Cu pan)

Cumulus pannusCumulonimbus pannus (Cb pan)

Cumulonimbus pannusPILEUS (felhősapka): Kísérőfelhő, mely a cumulus-cumulonimbus felhőkre jellemző. Igen intenzív vertikális áramlás hozza létre. Amikor a levegő elég gyorsan emelkedik, akkor az erős felszálló áramlat magával ragad egy kisebb légtömeget, amelyet felfelé tol. Az ebben a légtömegben lévő vízgőz kondenzálódik, így a felhőcsúcs fölött megjelenik a felhősapka (pileus). Általában a cumulusfelhő ezt a sapkát utoléri, majd megelőzi, végül egybeolvad vele. Akár több pileus is elhelyezkedhet egymás fölött. Megjelenése: elnyújtott formájú, pelyhes felhő.
Jele: pil.

Cumulus mediocris pileus (Cu med pil)

Cumulus mediocris pileusCumulus congestus pileus (Cu con pil)

Cumulus congestus pileusVELUM: Kísérőfelhő, mely a cumulus-cumulonimbus felhőkre jellemző. A konvektív felhők képződése során keletkezik. Jellemzően a felhő csúcsa fölött vagy érintkezve azzal. Az erőteljes vertikális áramlás hatására a főfelhő keresztül hatol rajta. Megjelenése: nagy horizontális felüleleten, szalag vagy fátyos jelleggel.
Jele: vel.

Cumulonimbus velum (Cb vel)

Cumulonimbus velumVissza a Főoldalra