KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Járulékos felhőképződmények


A felhő törzsével egybeolvadó vagy különálló karakterisztikus felhőalakzat, mely az eredeti felhő fejlődése közben jön létre. Több járulékos felhőképződmény is kapcsolódhat az adott felhőfajhoz egyidejűleg.

ARCUS (felhőgallér): Járulékos felhőképződmény, amely a konvektív, pontosabban a cumulus-cumulonimbus felhőkre jellemző. Leggyakrabban a zivatarfelhő (Cb) alsó homlokzatán figyelhető meg. Erőteljes (betörő) hidegfront hozza létre. Megjelenése: fenyegetően sötét, a látóhatáron megjelenve félelmet kelt, erőteljes vizszintes felhőhenger, szélei egyenetlenek, jellemzően tépettek. A felhőalap olykor csak pár 10m. A gyorsan mozgó hidegfront a könnyebb meleg levegőt a magasba kényszeríti, intenzív kondenzáció mellett - horizontálisan - rotációs mozgás alakítja ki a felhőhengert.
Jele: Cb arc vagy arc.

Cumulonimbus praecipitatio arcus (Cb pra arc)

Cumulonimbus praecipitatio arcus

Cumulonimbus praecipitatio arcus

Cumulonimbus praecipitatio arcusCumulonimbus arcus (Cb arc)

Cumulonimbus arcusCumulus arcus (Cu arc)

Cumulus arcusINCUS (üllöfelhő, cumulonimbus-ernyő, ernyőfelhő, zivatarernyő): Járulékos felhőképződmény, mely kizárólag a cumulonimbusra, azaz a zivatarfelhőkre jellemző. A zivatarfelhő felső részén, ernyőszerüen szétterülő, rostos, szálas jellegű cirrusfelhőzet. Megjelenése: üllő-, ékformájú, olykor áttetsző, máskor erősen megvastagodó, jégkristályokból álló felhőtömeg. Amennyiben magas légköri erős szelek söpörnek végig ezeken a jégkristályokon, a felhő csíkozott küllemet ölt.
Jele: inc.

Cumulonimbus incus (Cb inc)

Cumulonimbus incusMAMMA: Járulékos felhőképződmény, amely a cirrus, cirrocumulus, altocumulus, altostratus, stratocumulus, cumulus, cumulonimbus és nimbostratus felhőkre jellemző. Az emlőszerűen kidudorodó mammák, a fő felhő aljáról lógnak le gomolyok alakjában. Általában ott jelenik meg, ahol két eltérő hőmérsékletű légtömeg találkozik, azaz a felhő alatt hidegebb, míg a felhő szintjén melegebb a légrétegek hőmérséklete. A stabil légkör labilizálódik, és a felhőben lévő meleg és nedves levegőcellák a földfelszín felé irányúló mozgásba kezdenek. Kialakulnak a szimmetrikus kidudorodások.
Jele: mam.

Cirrus mamma (Ci mam)

Cirrus mammaCirrocumulus mamma (Cc mam)

Cirrocumulus mammaAltocumulus mamma (Ac mam)

Altocumulus mammaAltostratus mamma (As mam)

Altostratus mammaStratocomulus mamma (Sc mam)

Stratocomulus mammaCumulus mamma (Cu mam)

Cumulus mammaCumulonimbus mamma (Cb mam)

Cumulonimbus mammaNimbostratus mamma (Ns mam)

Nimbostratus mammaPRAECIPITATIO: Leggyakrabban az altostratus, stratocumulus, nimbostratus és a cumulus felhőkre jellemző járulékos felhőképződmény. A felhőből hulló csapadék idézi elő ezt a felhő alapjával egybeolvadó, és a felszínt elérő sávot.
Jele: pra.

Stratocumulus praecipitatio (Sc pra)

Stratocumulus praecipitatioStratocumulus opacus praecipitatio (Sc op pra)

Stratocumulus opacus praecipitatioNimbostratus praecipitatio (Ns pra)

Nimbostratus praecipitatioCumulus praecipitatio (Cu pra)

Cumulus praecipitatioCumulus congestus praecipitatio (Cu con pra)

Cumulus congestus praecipitatioCumulonimbus praecipitatio (Cb pra)

Cumulonimbus praecipitatioTUBA (felhőtölcsér, tornádófelhő): Tornádófelhőnek, vagy felhőtölcsérnek is nevezik. Olyan járulékos felhőképződmény, amely cumulonimbus felhőkkel jár együtt, ritkább esetekben a cumulus felhőkkel. Erőteljes légörvény, mely a benne lezajló kondenzáció által láthatóvá válik. Oszlop, vagy tölcsér alakú felhőalapból indul ki a talajfelszín irányába.
Jele: tub.

Cumulonimbus tuba (Cb tub)

Cumulonimbus tubaVIRGA (csapadéksáv, esősáv): Ez a járulékos felhőképződmény a cirrus, a cirrostratus és a stratus felhők kivételével minden felhőfajtánál előfordulhat. Virga esetében a felhőből hulló csapadék nem éri el a talaj felszínét, mivel a csapadék még a levegőben elpárolog. Jellemzője, a főfelhő aljával egybeolvadó, függőleges - vagy a légáramlás miatt - kissé elhajló csapadéksáv.
Jele: vir.

Cumulus humilis virga (Cu hum vir)

Cumulus humilis virgaCumulus mediocris virga (Cu med vir)

Cumulus mediocris virgaCumulus congestus virga (Cu con vir)

Cumulus congestus virgaCumulonimbus virga (Cb vir)

Cumulonimbus virgaCumulus virga (Cu vir)

Cumulus virgaNimbostratus virga (Ns vir)

Nimbostratus virgaStratocumulus virga (Sc vir)

Stratocumulus virgaAltostratus virga (As vir)

Altostratus virgaAltocumulus virga (Ac vir)

Altocumulus virgaCirrocumulus virga (Cc vir)

Cirrocumulus virgaVissza a Főoldalra