KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Felhőfajták


CASTELLANUS: Felhőfajta, mely jellemző a stratocumulus, altocumulus, cirrus és cirrocumulus felhőkre. Egyszintből kiinduló tornyok jellemzik, a felhőalap vonalas alakzatot vesz fel, közel szabályos megjelenésűek. A felhő felső részére jellemző tornyocskák adják elnevezésüket. Megjelenésük a légkör instabil állapotára utal. Ezért gyakran zivatarok előhírnőkei lehetnek.
Jele: cas.

Altocumulus castellanus (Ac cas)

Altocumulus castellanusStratocumulus castellanus (Sc cas)

Stratocumulus castellanusFIBRATUS: Felhőfajta, mely a cirrostratus és cirrus felhőkre jellemző. Általában szabálytalanul görbülő vagy egyeneshez közelítő szálak, ill. rostok építik fel. Végük nem fejeződik bojtokban vagy kampóban. Magányosan vagy nagy tömegben könnyű fátyolként jelennek meg.
Jele: fib.

Cirrus fibratus (Ci fib)

Cirrus fibratusCirrostratus fibratus (Cs fib)

Cirrostratus fibratusFLOCCUS: Felhőfajta, mely altocumulus és cirrocumulus felhőkre jellemző. Meghatározó a gomolyos-bojtos megjelenés, a bojtokból hosszú, közel egyenes ill. szabálytalanul görbülő virgák ereszkedhetnek le. A gomolyok enyhén vagy erősebben szakadozottabbak lehetnek.
Jele: flo.

Cirrocumulus floccus (Cc flo)

Cirrocumulus floccusAltocumulus floccus (Ac flo)

Altocumulus floccusNEBULOSUS: Felhőfajta, mely a stratus és cirrus felhőkre jellemző. Megjelenése: kevésbé térképezhető fel, homályba vész felépítése, ködre utaló.
Jele: neb.

Cirrostratus nebulosus (Cs neb)

Cirrostratus nebulosusStratus nebulosus (St neb)

Stratus nebulosusSPISSATUS: Felhőfajta, mely főként a cirrusokra jellemző. Felépítése: Igen sűrű szálak, fonalak, rostok alkotják. Kevésbé áttetsző, átlátszó, sőt akár képes a Napot is eltakarni. Így nem csak világos, hanem sötétebb változatban is feltünhet az égbolton.
Jele: spi.

Cirrus spissatus (Ci spi)

Cirrus spissatusSTRATIFORMIS: Felhőfajta, mely cirrocumulus, altocumulus és stratocumulus felhőkre jellemző. Megjelenése: nagy horizontális felületen, kisebb vagy nagyobb csoportokban, rétegesen illetve lepelszerűen.
Jele: str.

Altocumulus stratiformis perlucidus (Ac str pe)

Altocumulus stratiformis perlucidusStratocumulus stratiformis (Sc str)

Stratocumulus stratiformisCirrocumulus stratiformis (Cc str)

Cirrocumulus stratiformisUNCINUS: Felhőfajta, mely egyedülállóan a cirrusfélék jellemzője. Megjelenése: hosszú szálak, rostok vagy fonalak, melyek felső része bojtos vagy kampós, végükön nincs kidudorodás.
Jele: un.

Cirrus uncinus (Ci un)

Cirrus uncinusVertikális (függőleges) kiterjedésű felhőkfajták:

FRACTUS (fra)

HUMILIS (hum)

MEDIOCRIS (med)

CONGESTUS (con)

CALVUS (cal)

CAPILLATUS (cap)

Részletes leírásukat a 3.a, pontban található.Vissza a Főoldalra