KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Felhőváltozatok


Része a felhőosztályozásnak.

Felhőfajon és/vagy felhőfajtán belül további változatokat különítünk el, átlátszóság, illetve elrendeződési forma szerint.A felhőváltozat több felhőfajra is jellemző lehet, illetve egyazon felhőnek több felhőváltozatra jellemző karakterisztikája is előfordulhat.

DUPLICATUS: Felhőváltozat, amely jellemző a stratocumulus, altocumulus, altostratus, cirrus és cirrostratus felhőkre. Általában lepel, vagy réteges alakban, padokban, csekély magasságkülönbségű szinteken, egymás fölött elhelyezkedve, illetve néha részben összesimulva jelenik meg.
Jele: du.

Cirrus duplicatus (Ci du)

Cirrus duplicatusCirrostratus duplicatus (Cs du)

Cirrostratus duplicatusAltocumulus duplicatus (Ac du)

Altocumulus duplicatusStratocumulus duplicatus (Sc du)

Stratocumulus duplicatusINTORTUS: Felhőváltozat, mely a cirrusfelhő kizárólagos jellemzője. Megjelenése: a szálak szeszélyesen összekuszálódtak, szabálytalanok. A felhők elrendeződési formáját határozza meg.
Jele: int.

Cirrus intortus (Ci int)

Cirrus intortusLACUNOSUS: Leginkább a cirrocumulus és az altocumulos felhőkre jellemző ez a felhőváltozat, de néha stratocumulus esetén is megfigyelhető. A lacunosus a vékony lepel vagy rétegfelhő alakban megjelenő felhőzeten figyelhető meg, rojtos szélű, kerek lyukak formájában, így a felhős illetve a kevésbé felhős, felhőtlen területek leginkább hálóra, vagy méhsejtre emlékeztetnek. A felhők elrendeződési formáját határozza meg.
Jele: la.

Cirrocumulus floccus lacunosus (Cc flo la)

Cirrocumulus floccus lacunosusAltocumulus lacunosus (Ac la)

Altocumulus lacunosusOPACUS: Leginkább az altocumulus, altostratus, stratocumulus és a stratus felhőkre jellemző ez a felhőváltozat, mely a felhők átlátszóságára utal. Ezen felhőzet általában elég sűrű ahhoz, hogy az égitestek teljes takarásba kerüljenek. Az opacus általában széles terjedelmű pad, lepel vagy réteg formában jelenik meg.
Jele: op.

Altocumulus opacus(Ac op)

Altocumulus opacusAltostratus opacus (As op)

Altostratus opacusStratocumulus stratiformis opacus (Sc str op)

Stratocumulus stratiformis opacusStratus nebulosus opacus (St neb op)

Stratus nebulosus opacusPERLUCIDUS: Leginkább az altocumulus és stratocumulus felhőkre jellemző ez a felhőváltozat, mely a felhők átlátszóságára utal. Felhős területek között kisebb-nagyobb felhőtlen részek találhatóak, melyen keresztül átsejlenek az égitestek, a felhős ill. felhőtlen égbolt. Megjelenése: nagy horizontális felületen, rétegesen vagy lepelszerűen.
Jele: pe.

Altocumulus perlucidus (Ac pe)

Altocumulus perlucidusStratocumulus perlucidus (Sc pe)

Stratocumulus perlucidusRADIATUS: Felhőváltozat, mely a cumulus, stratocumulus, altostratus, altocumulus és cirrus felhőkre jellemző. A horizont egy rádiusz pontja felé tartanak a felhők, látszólagosan. Pontosan nem tudták meghatározni ennek az okát, de valószínű, hogy a szél nyíróhatása eredményezi. Megjelenése: párhuzamos csíkok, szalagok, széles és kevésbé széles sávok. A felhők elrendeződési formáját határozza meg.
Jele: ra.

Cirrus radiatus (Ci ra)

Cirrus radiatusAltocumulus radiatus (Ac ra)

Altocumulus radiatusAltostratus traslucidus radiatus (Ac tr ra)

Altostratus traslucidus radiatusCumulus radiatus (Cu ra)

Cumulus radiatusUNDULATUS (hullámfelhő): Felhőváltozat, mely a stratus, stratocumulus, altostratus, altocumulus, cirrostratus és cirrocumulus felhőkre jellemző. Keletkezése: a szél nyíró hatást gyakorol a felhőrétegre. A felhőrétegek között légörvények vagy léghullámok jönnek létre, mely felhőképző és egyben felhőoszlató hatású is lehet. Ez okozza a felhőzet hullámos szerkezetét, sőt akár kettős hullámrendszer is képződhet. Megjelenése: nagy horizontális felületen, rétegesen vagy lepeszerűen. A felhők elrendeződési formáját határozza meg.
Jele: un.

Cirrocumulus undulatus (Cc un)

Cirrocumulus undulatusCirrostratus undulatus (Cs un)

Cirrostratus undulatusAltocumulus undulatus (Ac un)

Altocumulus undulatusAltostratus undulatus (As un)

Altostratus undulatusStratocumulus undulatus (Sc un)

Stratocumulus undulatusStratus undulatus (St un)

Stratus undulatusTRANSLUCIDUS: Felhőváltozat, mely a stratus, stratocumulus, altostratus és altocumulus felhőkre jellemző. Ez a felhőzet általában elég vékony ahhoz, hogy az égitestek, a felhős ill. felhőtlen égbolt átlátszódjanak. Megjelenése: nagy horizontális felületen, rétegesen vagy lepelszerűen. A felhők átlátszóságát határozza meg.
Jele: tr.

Stratus translucidus (St tr)

Stratus translucidusStratocumulus translucidus (Sc tr)

Stratocumulus translucidusAltostrarus translucidus (As tr)

Altostrarus translucidusAltocumulus translucidus (Ac tr)

Altocumulus translucidusVERTEBRATUS: Leggyakrabban a cirrusfelhőknél jelentkező - az elrendeződési formájára utaló - felhőváltozat. A felhő leginkább egy halnak a szálkás csontvázára emlékeztet.
Jele: ve.

Cirrus vertebratus (Ci ve)

Cirrus vertebratusVissza a Főoldalra