KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Középmagas szintű felhők


Alapjuk 2000-6000m között.

ALTOSTRATUS (középmagas rétegfelhő, lepelfelhő): Barázdált, sávos vagy teljesen egységes formában, középmagas szinten jelenik meg, szürkés vagy kékes színű, s mert vízszintes kiterjedése nagy, az égboltot részében vagy egészében beborítja. Egyes részei olyan vékonyak, hogy rajtuk a Nap vagy a Hold elmosódottan látszik, vékony fehér leplet képez. 2-7km magasságban képződik. Jelentős légnedvességre utal. Vastagsága 500-1500m között lehetséges. Kialakulása, egy nagy légtömeg, időjárási front hatására felemelkedik és kondenzálódik. Így akár több ezer négyzetkilométer felhőréteg alakulhat ki. Amennyiben az egész eget lefedik, nehezen állapítható meg magasságuk. Ha a felhők elmosódottnak és rendszertelennek hatnak, akkor altostratusról beszélhetünk. Vízcseppecskékből és jégkristályokból álló, ún. vegyes halmazállapotú felhő, amely esőcseppeket és hópelyheket is tartalmaz. A talajra viszonylag folytonos, de gyenge csapadékot hullat. Ha erősen megvastagszik, akkor esőt vagy havat okoz nagy területen. Nyugodt repülés jellemzi, viszont gyengén vagy mérsékelten jegesít. Ellenben, alacsony hőmérsékleten, erős jegesedést okoznak a repülőgépeknek.
Jele: As.

Altostratus (As)

AltostratusALTOSTRATUS UNDULATUS: Vékony rétegben fejlődik ki. A levegőtömeg hullámmozgásának köszönhetően alakul ki külleme. Eltérő irányú és/vagy sebességű légtömegek egymásra gyakorolt, nyíró hatása okozza. A légrétegek között léghullámok, légörvények keletkeznek. Amennyiben elegendő a levegő nedvességtartalma, akkor felhő képződik, a hullám megszűnésekor a felhő is feloszlik. Az égbolton szabályos hullámok képződnek. Melynek erőssége a széltől és a légnedvességtől függ. Az undulatosokat alul vékony felhőképződmények kötik össze, vagy egymással nem kapcsolódó hullámtaréjokra bomolhat fel. Nem jelez előre időjárási eseményt, viszont erős turbulenciára, szélnyírásra utal jelenlétük.
Jele: As un.

Altostratus undulatus (As un)

Altostratus undulatusALTOCUMULUS (középmagas gomolyfelhő, középmagas gomolyos rétegfelhő, párnafelhő): Szürkébe hajló színű, rendszerint árnyékot adó, középmagas szintű felhőréteg. Néha összeolvadó, gyakrabban szabályos elrendezésű, lapos, párnaszerű, legömbölyített gomolyok vagy hengerszerű elemek alkotják, 2-7km magasságban képződik. Inverzió alatt és felett képződnek. Átlagos vastagsága 200-700m között valószínű. Akár több rétegben is kialakul. Instabil légkörben a meleg és nedves levegő addig emelkedik, amíg el nem éri a kondenzációs pontját, ez középmagas szinten és nagy területen következik be. Jellemző frontrendszer közeledtekor, illetve orografikus emelés hatására. A labilis légkör formálja az altocumulust, és gomoly alakú felépítést eredményez. Amennyiben nem jelentős a felhőtömeg, akkor nem jelez időjárási eseményt, ekkor gyenge csapadékot adhat. Azonban kiterjedt felhőmező érkezése, frontrendszer közeledtére utal. Az altocumulosok és altostratusok gyakran együttesen jelenek meg, vegyes felhőzetet alkotva. Így akár több ezer négyzetkilométert is lefedhetnek. Legnagyobb része túlhűlt vízcseppecskékből áll, de felső részében igen alacsony hőmérsékleten kristályok is keletkezhetnek. Általában gyenge vagy mérsékelt turbulenciát és jegesedést váltanak ki. Alacsony hőmérsékleten viszont, erős jegesedés okoznak a repülőgépeknek.
Jele: Ac.

Altocumulus (Ac)

AltocumulusAltocumulus stratiformis perlucidus (Ac str pe)

Altocumulus stratiformis perlucidusAltocumulus floccus virga (Ac flo vir)

Altocumulus floccus virgaAltocumulus floccus, Altocumulus lenticularis (Ac flo, Ac len)

Altocumulus floccus, Altocumulus lenticularisALTOCUMULUS UNDULATUS: A levegőtömeg hullámmozgásának köszönhetően alakul ki külleme. Eltérő irányú és/vagy sebességű légtömegek egymásra gyakorolt, nyíró hatása okozza. A légrétegek között léghullámok, légörvények keletkeznek. Amennyiben elegendő a levegő nedvességtartalma, akkor felhő képződik, a hullám megszűnésekor a felhő is feloszlik. Az égbolton szabályos hullámok képződnek. Melynek erőssége a széltől és a légnedvességtől függ. Párhuzamos cumulussávok alakulnak ki, amelyek szétterülhetnek, vagy feltornyosulhatnak. A sávok közeledhetnek, vagy távolodhatnak egymástól. A labilis légrétegezettségnek köszönhetően - amely különböző magasságban vált ki hatást - gomolyos alakúak. Középmagas szinten nagy légnedvességre utal jelenlétük, frontrendszer közeledtére. Megvastagodva esőt, alacsony léghőmérsékleten havazást eredményez. Altostratussal együtt gyakran jelenik meg, vegyes felhőzetet alkotva. Ekkor nehéz meghatározni, hogy okoz-e majd csapadékot a felhőzet. Az altocumulus undulatus mérsékelt légörvényeket okozhat.
Jele: Ac un.

Altocumulus stratiformis perlucidus undulatus (Ac str pe un)

Altocumulus stratiformis perlucidus undulatusALTOCUMULUS RADIATUS: Képződése azonos a többi altocumuluséval. A labilis légkörben meleg és nedves levegő addig emelkedik, amíg el nem éri a kondenzációs pontját, ez középmagas szinten és nagy területen következik be. Jellemző hidegfront rendszer közeledtekor. Képződése: Nem meghatározott, de valószínűleg a szél nyíró hatására alakul ki, hasonlóan, mint az altocumulus undulatus. A felhők jól meghatározottan az égbolt egy fókusza felé tartanak. A szél kis hullámok tornyosulását hozza létre, úgynevezett "pikkelyes" égboltot alakít ki. A felhőkép időjárás-változás előjele.
Jele: Ac rad.

Altocumulus radiatus (Ac rad)

Altocumulus radiatus

ALTOCUMULUS CASTELLANUS: A troposzféra középmagas szintjének labilitását jelzi jelenléte. A felhő alakja csipkézett kidudorodás, "várkastély oromzata". Megjelenése a nap folyamán bekövetkező vihar előjele. A középmagas szinten hidegebb légréteg halad át, ekkor úgynevezett légbuborékok képződnek az altocumulus rendszerben, amelyek felszálló levegőcellákat akkumálnak, ez kondenzációt idéz elő. A fellépő kondenzáció eredményezi a castellanus formát. Ha a földfelszínről további hőáramlás érkezik, akkor az felerősíti a légköri labilitást középmagas szinten. Az így kialakuló cumulusok könnyen átalakulnak cumulonimbusokká. Az altocumulus castellanus mezők nem okoznak jelentős turbulenciát.
Jele: Ac cas.

Altocumulus castellanus (Ac cas)

Altocumulus castellanusALTOCUMULUS LENTICULARIS: Megjelenése mandulához vagy lencséhez hasonlít. Gyakran hosszan elnyúlt és rendszerint elmosódott körvonalú felhőfajta. Szélük fehér vagy gyöngyházfényű színeződést mutatnak, közepük szürkés árnyalatú. Középmagasan 2-5km magasságban képződnek. Orografikus hullámmozgások hozzák létre. A szél egy hegyvonulaton keresztül fúj, a hegy túloldalán "láthatatlan" hullámok képződnek. A hullámtaréjnál elhelyezkedő nedves légrészecske kondenzálódik, altocumulus lenticularis képződik. Ahol a hullámvölgybe ér a szél, ott feloszlik a felhő. A felhők kialakulása, szabályos elrendeződése, egymástól való távolsága, mérete, nagysága nagyban függ a szél sebességétől, irányától, egyenletességétől, az orográfiai viszonyoktól. A szél sebessége magassággal is változhat, ezek függvényében alakul ki a hullámhossz, és a felhők szabálytalan vonalvezetései. Amennyibe viszonylagos szabályosság fedezhető fel. Azaz a szél sebessége állandó, merőlegesen fúj a szabályos domborzatra (hegyre), akkor az így kialakuló felhők szabályos vonalvezetésűek. Ha száraz és nedves levegőrétegek váltakoznak a hegyek felett, akkor a keletkező felhők egymásra rakott tányérok alakját veszik fel. Állandó sebességű szél mellett a lenticularisok nem mozdulnak, egyhelyben állnak. A felhőzet nem utal időjárás-változásra. Megvastagodva gyenge esőt, vagy gyenge havazást okozhatnak. Viszont jelenlétük erős szelekre, turbulenciákra utalnak. Légi közlekedésben ajánlott elkerülni ezeket a területeket.
Jele: Ac len.

Altocumulus lenticularis (Ac len)

Altocumulus lenticularisVissza a Főoldalra