KOMFORT ABC
Felhőatlasz

Speciális felhők


Nem közvetlenül meteorológiai folyamatok útján alakulnak ki. Legismertebb típusai a kondenzcsikok, a tüzek, a vulkánkitörések által létrehozott felhők, továbbá a nagy magasságokban megjelenő gyöngyház-és világító felhők.

Kondenzcsík: Nem természeti jelenség, hanem a magas légkörben zajló repülés "mellékterméke". A repülőgépek kipufogógáza kondenzációs magként szolgál, mivel a léghőmérséklet negatív, a levegő, pedig túltelített, a vízcseppek jégkristályokként kondenzálódnak. Így alakul ki a mesterséges cirrus. Amikor viszonylag kevés nedvességet tartalmaz a magas légkör, akkor gyorsan feloszlik a kondenzcsík, vagy gyakorlatilag földről, szemmel már nem látható létrejötte. Nagy nedvességtartalom esetén, viszont erős, vastag és hosszú ideig fennmaradó cirruscsík képződik, amelyet a szél fodrozódása alakít tovább. Tartós kondenzcsík, nagy nedvességtartalomra utal, amely egyben, egy front előhírnöke is.

Kondenzcsík

KondenzcsíkPyrocumulus: A tűz idézi elő. Hőhatás eredményeként erőteljes feláramlás indul meg, mely vízgőzzel párosulva felhőt hoz létre. Az égés folyamán felszabaduló hő és vízgőz erős feláramlás következtében cumulus humilistől cumulus congestusig különböző méretű felhőt alkothat. A tűzvész felett kialakuló felhő alja nem meghatározható, mivel alapja belevész a füstbe, homályba. A felhő csúcsa viszont jól meghatározható. Előfordulhat, hogy az így kialakult felhőből záporeső képződik, amely lokalizálja, a tűzet. Akár cumulonimbusszá is átalakulhat mely, ha villámtevékenységgel jár, akkor ismét tűzet okozhat.

Pyrocumulus

PyrocumulusVissza a Főoldalra